QR-koden på veggen erstatter den tradisjonelle porttelefonen.

Nyheter

Porttelefon og nøkkel på mobil

Beboere i Ravnedalsveien 13 Borettslag på Grim kan nå glemme det tradisjonelle nøkkelknippet og heretter låse opp dørene med et tastetrykk på mobilen.
Publisert 25. sep. 2023

Besøkende kan også bruke mobilen når de skal ringe på døren.

 – Den nye løsningen vår er enkel og smart. Så langt er vi storfornøyde, sier styreleder Herman Instefjord.

Sammen med Marte Krogstad og Sveinung Hølmebakk, også fra styret, demonstrerer de den digitale løsningen de har hatt i omtrent en måned.

Den gamle porttelefonen var ødelagt, og styret i borettslaget mente det var på tide å investere i nytt anlegg og ny teknologi.

– Vi fant ut at de tradisjonelle porttelefonsystemer var kostbare, og ble tipset av Søbo om Unloc Doorbell. Dette heldigitale, mobile porttelefonsystemet er koblet slik at vi også får mobile nøkler – også kalt SØBO-nøkler, sier Instefjord og tar fram mobilen og skanner QR-koden på veggen – denne koden erstatter den tradisjonelle porttelefonen.

Når han scanner QR-koden, får han opp en digital liste over beboere, og kan deretter ringe på direkte til beboerens mobiltelefon. Siden systemet er koblet til internett, kan beboerne åpne døren fra hvor som helst, fra butikken, fra jobb eller fra hytta.

– Dette gjør det enkelt å ta imot tredjeparter som rørleggere eller andre som må inn i blokka vår, sier styrelederen fornøyd.

Krogstad viser hvordan hun bruker mobilen for å låse opp døren. Hun henter nøkkel-appen, og med et tastetrykk låser hun opp hoveddøren.

– Foreløpig har vi bare installert systemet for inngangsdøren. Men vi kan legge til rette for bruk av digitale nøkler for alle dører. Beboerne som ikke er så glad i tekniske duppeditter, kan fortsatt bruke fysiske nøkler.  Nøkkel-appen vil derfor fungere som et supplement til eksisterende nøkkelknippe, sier de tre i styret.

Adm. dir. i SØBO, Kristian Råmunddal, var med under demonstrasjonen av den nye porttelefonen og den mobile nøkkelen. Han er ikke i tvil om at dette er fremtiden.

– Interesserte borettslag og sameier må gjerne ta kontakt med oss for mer informasjon, sier han.

Det er det norske teknologiselskapet Unloc står bak porttelefonen og det digitale nøkkelknippet, mens Låssenteret har sørget for monteringen.

Over 600 boligselskaper bruker allerede systemet og tilbakemeldingene er utelukkende positive.

Det er flere fordeler med mobilnøkkelen. Først og fremst er den trygg og enkel i bruk, og man trenger ikke frykte at man mister den. En annen fordel er at de med mobilnøkkel ikke trenger å være fysisk til stede for å slippe folk inn. Den digitale nøkkelen kan enkelt deles med andre i appen enten permanent, tidsbegrenset eller til faste ukedager og klokkeslett.

Med mobilnøkkelen blir boligselskaper kvitt problemet med nøkler på avveie. Mange fysiske reservenøkler har gjort det vanskelig å ha full kontroll over hvem som har tilgang.