– Dette er grønt og dette er gøy. Det var styreleder Svein Tønnessen i St. Olavs Vei 20 Borettslag og leder i Miljøfond-styret, Hans Otto Lund, enige om.

Nyheter

Miljøpris for solfangere

St. Olavs vei 20 Borettslag i Kristiansand ble i år tildelt Sørlandet Boligbyggelags miljøpris for sin grønne rehabilitering og for solfangere på taket.
Publisert 22. jun. 2020

– Borettslaget har gjort noe ganske spesielt. Under rehabiliteringen sørget de også for solfangere på taket som varmer opp vannet. Dette er å tenke grønt og økonomisk, noe andre også bør vurdere, sa leder i Miljøfond-styret, Hans Otto Lund, under tildelingen på generalforsamlingen i Sørlandet Boligbyggelag.

Han overrakte prisen; kunstverket fra Odderøya av Alf Solbakken og 10 000 kroner, til styreleder i St. Olavs vei 20 Borettslag, Svein Tønnessen

– Tusen takk. Rehabiliteringen og ikke minst etableringen av solfangere har vært knakende moro. Jeg vil sende en takk til Sørlandet Boligbyggelags Christian Zachariassen for enormt god bistand og god prosjektledelse, sa Tønnessen i takketalen.

I forbindelse rehabiliteringen, ble det montert fem paneler med solfangere på taket.

– Borettslaget har felles varmtvann, og 80 prosent  av varmtvannet varmes opp av sola. Dette sparer borettslag og beboere for betydelige summer, forklarte Tønnessen.

Fra taket sirkulerer den oppvarmede væsken kontinuerlig i rør ned til seks nye 300 liter store vanntanker plassert i kjelleren, der ankommer væsken med en temperatur på mellom 15 og 60 grader og avgir varmen til vannet i tankene. 

– Under hele rehabiliteringen har vi lagt særlig vekt på tiltak som kan redusere el-utgiftene. Det er litt vanskelig å si hvor stor besparelsen er bare med tanke på solfangerne, men strømregningen er redusert fra 580 000 kroner til 300 000 kroner, fortalte Tønnesen.

Borettslaget har også installert nytt ventilasjonsanlegg som har en varmegjenvinning på 80 prosent, hovedtavlen for det elektriske anlegget er byttet, el-kabler fornyet og det er montert ny lysarmatur med LED og bevegelsessensorer i ganger og fellesarealer. Alle ytterdører, også til leilighetene, er byttet. Det er også montert nytt callinganlegg, takene i korridorene er senket, og alt er malt.

Rehabiliteringen har kostet sju millioner kroner. Solfanger-anlegget kostet 200-250 000 kroner.