Nyheter

Mange gleder

Mange typer oppgaver og mange gleder. Slik oppsummerer Ole Fritjof Godtfredsen tiden i Sørlandet Boligbyggelag.
Publisert 17. jun. 2022

Han blir blank i øynene og det dugger litt på brilleglassene til Godtfredsen. Ikke fordi han skal slutte i Sørlandet Boligbyggelag, selv om det også kan gi grunn til litt vemod.

Nei, den emosjonelle reaksjonen skyldes mitt spørsmål om et minneverdig høydepunkt fra den 20 år lange karrieren i boligbyggelaget.

Det måtte bli lille Smibakken Borettslag på Vigeland i Lindesnes kommune.

­– Foreldregruppen ville bygge borettslagsboliger for sju funksjonshemmede, voksne barn. De kontaktet oss for å høre om vi sammen med Lindesnes kommune kunne bidra i planlegging, legge ei god ramme rundt byggingen. Jeg møtte foreldrene. Vi fikk en tillitsfull dialog og utviklet sterke bånd. Jeg ble imponert, engasjert og inspirert. Dette var noe helt nytt, ukjent og faglig veldig utfordrende. Og så ble jeg følelsesmessig berørt, siden jeg selv har et barnebarn som på sikt kanskje vil kunne få behov for en slik boligløsning.

De samarbeidet tett og godt, foreldrene og Godtfredsen.

– Hovedformålet var ikke økonomisk vinning, men å legge til. Rette for noen som virkelig trenger en bolig. Prosjektet innebar også en stor samfunnsmessig verdi, en ny giv i arbeidet for funksjonshemmede. I fjor høst ble Smibakken offisielt åpnet. Med snorklipp, ordførerbesøk og en Kjell Elvis som tok beboerne med storm og fikk stemningen i taket. Suksessen var et faktum. Og allerede er foreldregrupper i Mandal og Kristiansand i gang med å planlegge et tilsvarende byggeri. Smibakken er et av våre minste engasjementer, men samtidig et av våre vakreste og viktigste, sier Godtfredsen som flere ganger siden åpningen har besøkt foreldrene og beboerne for å ta del i deres glede.

Sørlandet Boligbyggelag har i Godtfredsens tid vært preget av vekst. Selv om selve byggevirksomheten har vært forholdsvis beskjeden de siste årene.

– Vi er likevel delaktige i mange prosjekter, som tilretteleggere, som forretningsførere og forvaltere, med kompetanse på juridiske, økonomiske og tekniske utfordringer. I 2008 hadde vi forvaltningen for 143 boligselskaper med 5320 boenheter, i dag har vi over 350 boligselskaper som organiserer borettslag, sameier og boligstiftelser med nesten 13 000 boliger i porteføljen. Vår digitale portal sikrer åpenhet og informasjonsflyt for både styrene og beboerne. Vi sørger for at medlemmene våre kan bruke forkjøpsretten i mange nye prosjekter, selv om vi ikke er byggherre, eksempelvis Kanalbyen, Kokleheia Amfi og Voie Atrium.

Medlemmene har gjennom årene stadig fått utvidet tilgang til gode tilbud, rabatter og provisjonsordninger. I 2020 ble medlemskortet brukt til kjøp av varer og tjenester for mer enn 35 millioner kroner. Dette er en viktig medlemsfordel, men Godtfredsen mener den viktigste fordelen nok er medlemmenes forkjøpsrett.

– Vi er et mellomstort boligbyggelag, men nyter svært stor tillit i det nasjonale boligsamvirket. Vi har vært og er fortsatt, i all ubeskjedenhet, en viktig del av den gode boligpolitikken som har preget Kristiansand helt siden krigen.

Sørlandet Boligbyggelag har vært et godt sted å være, understreker Godtfredsen. Staben er solid. Selskapet skårer godt på arbeidsmiljøundersøkelser. Han har ledet med åpen dør, prøvd å praktisere såkalt «tjenende lederskap», og håper de ansatte vil kjenne igjen den beskrivelsen.

Hvert år omsettes anslagsvis 10 prosent av de 13 000 boligene som Godtfredsen og hans kompetente stab forvalter. Ikke rart at han da er opptatt av selskapets eiendomsmeglings-virksomhet. Han startet som leder av Garanti Eiendomsmegling, før han ble adm. dir. Sammen med daværende +Bank etablerte de Pluss Garanti Eiendomsmegling, senere Plussmegleren, før man endte opp som deleier av Sørmegleren – i dag en helt dominerende eiendomsmegler i regionen.

– En uhyre spennende utvikling som jeg har fulgt tett, også som styremedlem i flere av selskapene, smiler Godtfredsen.

I august overlater han direktør-stolen til etterfølgeren Kristian Råmunddal.

– Det er vemodig og litt rart, men jeg har ikke fått noen sorgreaksjon, akkurat. Det blir nok en litt glidende overgang, jeg er innstilt på fleksibilitet for å kunne bidra med å overføre opparbeidet kompetanse til Kristian. I tillegg er det for driften av regnskapsavdelingen noen nødvendige formaliteter med en autorisasjon og en faglig ledelse som må på plass før jeg kan gi meg helt. Jeg vil gjerne bidra i styre og stell utenfor boligbyggelaget, om omgivelsene også kunne tenke seg at det er en god idè.

­– Etter mange år med svært lange dager får du mye tid som pensjonist. Hva skal du bruke den til?

– Jeg har satt pris på arbeidskapasiteten- og gleden, og snarere sett på utfordringene enn på klokka. Jeg kommer nok til å savne travelheten, selv om det lyder paradoksalt. Jeg skal bruke mer tid på hytta tre mil nord for Bergen. Kona mi Liv og jeg bygde for noen år siden, på hennes hjemtrakter. Nå blir det mer enn de fire-fem årlige turene. Det er et eldorado. Vi fisker med garn, teiner, kylpesnøre og bakkeline. Der vest er det mye mer fisk i havet enn på våre trakter, sier Godtfredsen - nå med stjerner i blikket.

På brygga samles familie og venner til fiskesuppe, fellesskap og krabbelag, akkompagnert av sørlandsviser og gjerne trekkspill, om det faller seg sånn. Naustet er familien Godtfredsens batteri-ladestasjon.

Og så skal han bruke mer tid på tre barn og svigerbarn og åtte og et halvt barnebarn, som han uttrykker det. Her er litt dårlig samvittighet å reparere, ettersom yrkes- og samfunnsengasjementet tok det meste av fokus i mange år.

– Du har en fortid som lokalpolitiker, kan vi vente et comeback?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg har i tidligere perioder vært, og er også nå, vararepresentant til bystyret, men denne perioden har jeg ikke vært innkalt. Jeg er kommunens representant i Kirkelig Fellesråd, og tror det får bli med det. Politikken frister ikke, aller minst med dagens konstellasjoner i Kristiansand bystyre. Mer aktuelt ville det kanskje være å bruke noen krefter på kommunale styrer og verv.

Og så skal han reise, pensjonist Godtfredsen. I første omgang til Oberammergau sør i Tyskland, der de gjennom nesten 400 år har gjennomført det nå verdenskjente Pasjonsspillet om Jesu lidelse. Verdens største amatørteaterforestilling som arrangeres fra mai til oktober hvert 10. år og besøkes av et par tusen nordmenn og en halv million andre interesserte.

– Jeg så spillet i 1990 og 2000 og i 2010 hadde vi også barn og svigerbarn med. På grunn av pandemien ble 2020-spillet utsatt til i år. Jeg har fått en rolle som en slags mentor for reiseledere som skal dra med norske grupper. Selv tar jeg med meg en gruppe i september, det gleder jeg meg veldig til. Som en del av dette mentor-engasjementet har jeg skrevet en liten bok om Pasjonsspillet, på oppdrag av Plussreiser som sender mange mennesker til Oberammergau, forteller forfatter Godtfredsen.

På hjemmebane ser han for seg, med litt skrekkblandet fryd, at fru Liv kommer til å involvere ham i driften av hennes hjertebarn - et gedigent drivhus i hagen på Søm. Med planter som utfordrer hennes grønne fingre, mens han kanskje skal konsentrere seg om stoler og bord for sosiale samlinger i alt det grønne – hvilket det altså også er plass til i drivhuset.

– Vi trives godt på Søm, og blir nok boende der i overskuelig fremtid.

– Ingen planer om en lettstelt borettslagsleilighet?

­ – Ikke så lenge helsa holder. Men svikter den, ja, da vet jeg jo hvor jeg skal henvende meg, sier Ole Fritjof Godtfredsen.

 

Fakta:

Ole Fritjof Godtfredsen, 65 år

Gift med Liv. Tre voksne barn. Åtte, snart ni, barnebarn.

Bor i enebolig på Søm, bygget i 1990.

Utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen

Yrkeskarriere:

Økonomisjef i Luther Forlag AS, 1981-85

Økonomi- og adm.sjef i Christianssands Glasmagasin AS, 1985-2001

Økonomi- og adm.sjef i KOBB/Sørlandet boligbyggelag i 2001, adm.dir fra 2007

Tallrike styreverv regionalt og nasjonalt, blant mye annet: Norske Boligbyggelag, Sørmegleren, Borettslagenes Sikringsordning,  Boligbyggelagenes Partner, Vaktmesterselskapet Brabo, Kristiansand Havnestyre, Plussreiser, Byutviklingsstyret i Kristiansand, Avfall Sør og Bokhandlerkjeden Bok og Media.