Nyheter

Kranselag på Torvet

21. desember var det kranselag for Sørlandet Boligbyggelags nybygg på hjørnet av Torvet og Kirkegata.
Publisert 22. des. 2017

21. desember var det kranselag for Sørlandet Boligbyggelags nybygg på hjørnet av Torvet og Kirkegata.

Kranselag er en gammel byggeskikk som går ut på at snekkerne setter opp en krans i mønet når bygget er under tak. Byggherren spanderer så mat på arbeidsfolkene.

- Administrerende direktør Ole Fritjof Godtfredsen ønsket velkommen til kranselag med et kort historieriss og film fra riveprosessen.

Og byggherren, Sørlandet Boligbyggelag, gjorde stas på arbeidsgjengen med deilig julemat.

Helt fantastisk, sa Daniel Vang fra Skanska da han forsynte seg for andre gang av ribbe, medisterkake og julepølse. Til dessert var det riskrem, kransekake og en rekke småkaker, alt laget og servert av Bønder i Byen.

- Fantastisk mat, mente Daniel Vang fra Skanska til venstre på bildet.

Kranselag er en fin tradisjon, og her er det en gjeng som virkelig har stått på for å holde fremdriften. Det er en utfordrende og spennende jobb, sa prosjektansvarlig Kjetil Strøm fra Bico Bygg og Innredning.

På mønet hadde han festet den symbolske kransen.

- Kransen er på plass på det nye bygget til Sørlandet Boligbyggelag. Det betyr at bygget et tett, taket er på plass.

Veldig gøy at vi kunne samles til kranselag nå like før nyttår. Mange syns vi kom seint i gang, men fra start til nå har det gått veldig raskt. Dette blir et signalbygg, understreket administrerende direktør Ole Fritjof Godtfredsen i sin tale. Han orienterte kort om bygningene som har stått på hjørnetomta de siste 200 årene, og viste en filmsnutt fra rivingen nå i høst.

Da gamlebygget var revet stod rundt 40 arbeidsfolk klare for å sette i gang på nybygget under ledelse av Bico. Fagfolk fra Verdal Trysnes, Agder Ventilasjon, Malermester Knutson, Elektroeksperten, Egeland Rør, Murermester Knutson og Skanska har arbeidet hardt for å få bygget under tak på rekordtid.

- Ole Fritjof Godtfredsen gav arbeidsgjengen et minne fra prosessen så langt; en lokal kopi av det ikoniske bildet av arbeidere som spiser sin luftige lunsj på en stålbjelke over New York.

Går alt etter planen skal mursteinsfasaden stå ferdig 1. mars slik at første etasje av Rådhusgata 14 kan tas i bruk 1. april. Første etasje skal romme kombinert frokostsal og restaurant for naboen i Kirkegata, Thon Hotel Parken. Hotellet utvides og skal stå ferdig samtidig.

De øvrige tre etasjene på hjørnebygget gjøres ferdig utover våren. Tidsplanen sier at boligbyggelaget flytter inn i sine nye lokaler i andre og tredje etasje før sommeren. Toppetasjen skal leies ut.

Nye Rådhusgata 14 får en grunnflate på 250 kvadratmeter, og er kalkulert til rundt 16 millioner kroner.

- Så langt har alt gått etter planen, fortalte (f.v.) Sigmund Salthaug (gir teknisk bistand til Sørlandet Boligbyggelag), prosjektansvarlig fra Bico. Kjetil Strøm, og teknisk sjef i Sørlandet Boligbyggelag, Odd Helge Moen.