Nyheter

Fest for pilotprosjekt

Den storstilte ombyggingen av Stjernehus Borettslag på Grim ble markert med konsert, taler, snitter og brus. Gratulantene var mange.
Publisert 12. mar. 2015

Den storstilte ombyggingen av Stjernehus Borettslag på Grim ble markert med konsert, taler, snitter og brus. Gratulantene var mange flere kom langveisfra.

Se filmen fra festen:


Høyblokka med 60 leiligheter er et pilotprosjekt i Fremtidens Bygg, et av prosjektene til Fremtidens Byer. Etter ombyggingen er Stjernehus blitt et miljøforbilde for andre borettslag i hele Norden.

Stjernehus er bygd om til lavenergibolig. Takket være bedre isolering og nytt balansert ventilasjonsanlegg er komforten økt og utgifter til oppvarming kraftig redusert. I tillegg betyr en utkobling av oljefyren og tilkoblingen til fjernvarmenettet et lavere CO2-utslipp tilsvarende årlig bruk av 70 privatbiler.

Stjernehus har gått fra å være det kaldeste borettslaget på Sørlandet til å bli et av de varmeste. Gratulerer, sa Odd Helge Moen fra Sørlandet Boligbyggelag.


Stjernehus Borettslag er varmere og flottere enn noensinne.

Stolt ønsket han representanter fra departementet, Enova, kommunen, byggherre og beboere velkommen.

Gratulerer for vel gjennomført pilotprosjekt. Nå halveres klimautslippet fra Stjernehus, sa Erik Sandsmark, prosjektleder for Fremtidens Byer i Kristiansand kommune.

Sandsmark ledet arrangementet og sørget for at alle talerne også leverte strøm til mikrofon og høytaler. Det gjorde de ved å trå iherdig på to sykler utstyrt med generatorer.

Miljøvennlig strøm, kunne Sandsmark fortelle før ordfører Arvid Grundekjøn fikk mikrofonen.

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, gratulerer beboere med vel gjennomført miljøprosjekt. I bakgrunnen på syklene teknisk sjef fra Sørlandet Boligbyggelag, Odd Helge Moen og Christen Egeland i Kristiansand kommune. Til venstre Erik Sandsmark, prosjektleder for Fremtidens Byer i Kristiansand kommune.

Imponert

Gratulerer! Stjernehus er et strålende eksempel på god miljøsatsing. Beboernes vilje til å gjennomføre dette prosjektet er imponerende og prisverdig, understreket ordføreren i sin tale før han satt seg på sykkelsetet slik at administrerende direktør i Sørlandet Boligbyggelag, Ole Fritjof Godtfredsen, skulle få god lyd i mikrofonen til sin tale.

Dette er et flott pilotprosjekt. Vi håper på en smitte- og kopieffekt. Det vil si at andre borettslag får lyst til å bygge om slik Stjernehus nå har gjort, sa Godtfredsen. Og før han satt seg på sykkelen presiserte han at det er svært viktig at Enova og Husbanken viderefører sine støtteordninger til borettslag som bygger om til.

Administrerende direktør i Sørlandet Boligbyggelag, Ole Fritjof Godtfredsen, var blant gratulantene. Ordfører Arvid Grundekjøn tråkket for livet for at Godtfredsen skulle bli hørt. Ved siden av Grundekjøn, Christen Egeland fra Kristiansand kommune.

Det er både imponerende og inspirerende å se hvordan Stjernehus har fått til denne ombyggingen. Borettslaget er et lysende eksempel for andre, var noe av det øyvind Aarvig , prosjektleder for Framtidens Byer i Kommunal -og moderniseringsdepartementet, sa.

Roar Hugnes fra Enova gratulerte og ønsket beboere lykke til med å bo godt i varme leiligheter. Enova har støttet prosjektet med 2,25 millioner kroner.

Roar Hugnes fra Enova kom fra Trondheim for å gratulere.

Krevende

Beboere har vært både modige og tålmodige, oppsummerte Frank Eikeland fra Kruse Smith, som har hatt entreprisen.

Han takket alle underentreprenørene - og beboerne.

Eivind Tveit Torsvik og Frank Eikeland fra Kruse Smith takket tålmodige beboere.

For oss har dette vært et spennende prosjekt, vi har jobbet med å ta vare på kvalitetene i den opprinnelige arkitekturen, samtidig som bygget skal fremstå moderne. Takk for et hyggelig samarbeid, sa Svein Erik Bjorvand hos Spiss Arkitekter.

Svein Erik Bjorvand fra Spiss Arkitekter.

Styreleder Sven Arild Bransdal, styremedlem Lisbeth Lunden og beboer og leder av byggekomiteen, Vegard Torkelsen, var også til stede. De mottok diplom og plakett som bevis på at Stjernehus er et pilotprosjekt i Fremtidens Bygg.

Vi er godt fornøyd med resultatet og med samarbeidet med entreprenører og Sørlandet Boligbyggelag, sa Bransdal.

Styreleder i Stjernehus, Sven Arild Bransdal, er godt fornøyd med resultatet - og ikke minst med den nye bokomforten.

Stein Roger Sordal avsluttet arrangementet med en flott konsert.


Stein Roger Sordal holdt en minikonsert.

-----
Styremedlem Lisbeth Lunden og leder for byggekomiteen Vegard T. Torkelsen mottok plakett som nå pryder fasaden.

Det ble overrakt diplomer for ombyggingsarbeidet med Stjernehus; her fra venstre: øyvind Aarvig , prosjektleder for Framtidens Byer i Kommunal -og moderniseringsdepartementet, leder av byggekomiteen, Vegard Torkelsen og Odd Helge Moren, teknisk sjef i Sørlandet Boligbyggelag.

----------------------------

Les også: "Stjerneeksempel" på arkitektur.no

Hovedoppslaget i Sørlandssendingen 10.mars 2015

http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-soerlandet#t=10s